Loading... Please wait...

Onze wijnhuizen

FRANKRIJK - CÔTEAU de l' ARDÈCHE

DOMAINE LES VIGNEAUX - Valvignères

Natuurwijn om van te houden…

Hélène en Christophe Compte produceren sinds 2001, volgens de biodynamische principes, pure wijn.

Het domein is gelegen tussen Montélimar en Aubenas. De wijngaarden liggen op diverse hoogtes en de bodems bestaan uit een mengsel van klei en kalk. Er wordt gewerkt met lage rendementen en een rijpe oogst, die natuurlijk manueel geschiedt. De druiven worden zeer streng selecteerd en ondergaan een traditionele elevage, op oude eiken vaten, gedurende 12 maanden. Het druivensap gist met de natuurlijke gistcellen aanwezig op de druif en in de kelder van het wijndomein. Er wordt niet gefilterd en niet geklaard, bij de vinificatie wordt zelfs geen zwavel gebruikt. De 'echte' terroir komt dan ook veel beter tot zijn recht bij deze wijnen.

Natuurlijk zoals natuurlijk bedoeld is, niet super- ingewikkeld, maar eerlijk, sappig, lekker op de druif, verfijnd en smaakvol. Eén van de beste prijskwaliteiten die er in de wereld van de wijn te vinden zijn…

 

FRANKRIJK - CÔTES du RHÔNE

MAS DE LIBIAN - Saint-Marcel

Mas de Libian is gelegen in het zuiden van de Côtes-du-Rhône.

Het domein behoort tot de familie Thibon sinds 1670. Deze 25 ha werd doorgegeven van generatie op generatie. Hier wordt al 80 jaar biologisch gewerkt en sinds jaren gecertificeerd door DEMETER. De grond leed noch het effect van pesticiden, noch die van herbiciden en men gaat zelfs een stapje verder…sulfiet wordt tot het absolute minimum beperkt en de vinificatie gebeurt zonder toevoeging van gisten.

Hélène en Catherine Thibon bewerken samen de zuivere bodem van rode klei en kiezels. Het terroir met zijn fameuze "galets rouge" is kenmerkend voor de regio. Net zoals in Châteauneuf-du-Pape nemen de keien de warmte op overdag om ze 's nachts opnieuw af te geven. Op de Zuidelijke hellingen zijn de wijngaarden als terrassen opgebouwd. Het is er 's Zomers bloedheet, de druiven worden er zeer rijp. Dit dwingt Hélène tot lage rendementen om de alcohol mooi te integreren.

De wijn (grenache, Mourvèdre, Syrah, Counoise, Vaccarese...) rijpt slechts voor een deel op oude houten foeders, voor de rest op traditionele cuves uit beton. Dit laat het pure wijnkarakter meer tot expressie komen.

Het resultaat...intense wijn, vol en kruidig met duidelijke tannines, evenwicht en charme...power in het glas!

 

FRANKRIJK - Vallée du RHÔNE Sud (Méridional)

DOMAINE DES CARABINIERS

Ongekunstelde wijnen met een ziel, de term natuurwijn waardig

Het domein ligt ten midden van de crus, op de rechter oever van de zuidelijke Rhône (Méridional de Rhône), met percelen in Lirac, Tavel en Côtes du Rhône. De naam Méridional is afgeleid van het feit dat het mediterrane klimaat hier meer en meer uitgesproken is. De wijngaarden worden vlakker en de bodemsamenstelling is bepaald door de afzetting van de Rhône. Onder de Provençaalse zon ligt hier een ondergrond vol leven, bedekt met zand en ronde keien. De grote kiezels zorgen ervoor dat de zonnewarmte opgeslagen wordt en 's nachts terug afgegeven.

Magali Leperchois werkt op biodynamische wijze sinds 1997. Er wordt gewerkt met zeer lage rendementen. De oogst vindt ’s nachts plaats om oxidatie te vermijden. De vergisting gebeurt volgens een natuurlijke fermentatie met enkel een minimale sulfiet toevoeging, net voor de botteling.

De wijnen zijn zéér zuiver, intens fruitig en hebben een authentiek karakter met opvallend kleine verschillen tussen de diverse wijnjaren.

Hier is de wijn wat natuurwijn hoort te zijn…puur vergist druivensap.

 

FRANKRIJK - LANGUEDOC

DOMAINE COSTEPLANE

Prachtige natuurwijnen voor een eerlijke prijs...

Het familiaal domein Costeplane, onder leiding van het sympathieke koppel Vincent Coste en zijn vrouw Françoise, ligt in het zuiden van Frankrijk op zo’ n 30 km ten westen van Nimes.

De wijngaard nestelt zich tussen de Middellandse zee en het gebergte van de Cevenole, te midden van begroeide heuvels waar dennenbomen, eikenbomen en aromatische planten zoals tijm en rosemarijn, kriskras door elkaar groeien. Een bijzondere omgeving op de rand van de Languedoc, Cévennes en de Ardèche. Al van bij de start werd hier, op 30 ha ruw landschap, gekozen voor respectvol werken met de natuur.

Het domein werkt onder biologisch certificaat sinds 1989. Sinds 2013 zijn ze overgestapt naar de biodynamische wijnbouw.

Hier worden typische elegante- en authentieke wijnen gemaakt met een zéér betaalbaar prijskaartje.

 

FRANKRIJK - LANGUEDOC

DOMAINE DES PRÉS LASSES

Fantastisch kwaliteitsdomein gelegen in de heuvels van Faugères, op 20 km ten noorden van Beziers.

Denis en Boris Feigel, afkomstig uit de Elsace, werken op een zéér natuurlijke manier, in de wijngaard én in de kelder, met een opmerkelijke nauwkeurigheid en doorgedreven professiionalisme.

De bodem, bestaande uit leisteenschilfers, 7 ha uitzonderlijke oude carignanstokken, een fenominale precisie en discipline in de vinificatiekelder en een langdurige rijping van de wijnen, zijn kenmerkend voor het domein.

Stuk voor stuk wijnen met een groots en verfijnd karakter, waarin het terroir en de druif prima tot hun recht komen. Magnifiek gamma!

 

ITALIE - TOSCANE

TENUTE LOACKER

Authentieke topwijnen...

De familie Loacker uit Bozen zijn in 1979 in Italië begonnen als eerste biodynamische wijnbouwer. Eén van de belangrijkste doelstellingen van het domein is om authentieke en pure topwijnen voort te brengen. In 1995 hebben ze het Corte Pavone in Montalcino overgenomen.

Deze fantastische ligging en terroir, één van de hoger gelegen en beter geventileerde wijngaarden in Toscane en Alto Adige, is uitermate geschikt voor de biodynamische druivencultuur. De know-how van de familie Loacker in combinatie met een zorgvuldige selectie van hun percelen, zorgen voor een wijngamma op topniveau.

 

ITALIE - SICILIE

FEUDO DI SANTA TRESA

Een domein met een voortreffelijk wijngamma...

Stefano Gerilli en zijn zus Marina namen de wijngaard in Vittoria over in 2002. Hier wordt al meer dan 20 jaar op biologische manier gewerkt en de druiven worden manueel geoogst.

Het domein biedt een voortreffelijk wijngamma en dat is ook de internationale wijnpers niet ontgaan. Samen met wijnmaker Stefano Chioccioli hebben ze meegewerkt aan de opmars van Siciliaanse kwaliteitswijnen.

Santa Tresa heeft een 'Carbon Neutral' certicicaat (100% gerecycleerd glas, karton, kurk en vegetale inkt) en alle wijnen zijn vegan friendly.

Een absolute crowdpleaser !

 

ITALIE - VENETO

DURANTE LE SPINEE

“Organic agriculture is also a philosophy”

Azienda Durante, opgericht in 1970, ligt tussen de rivieren Piave en Sile in de Treviso provincie. Het domein wordt geflankeerd door de Conegliano en Montello heuvels, een gebied nabij de Adriatische zee. Naast kwaliteitsvolle biologische druiven produceert de wijngaard ook een gevarieerde en rijke biodiversiteit, talrijke vogels en insecten maken deel uit van het landschap. Een fantastische setting om lekkere prosecco te maken.

Ivano en Michele, de kinderen van oprichter Lino, hebben vandaag de leiding in handen. Het wijnhuis is biologisch gecertificeerd sinds 1998 en de wijnen zijn vegan friendly. Een top prosecco van 100% Glera druiven.

 

SPANJE - CASTILIË LA MANCHA

DOMINIO DE PUNCTUM

Een familielandgoed die de wijngaard beschouwt als een groot samenwerkend ecosysteem…

Het landgoed Finca Fabian, gelegen in Las Pedroñeras (Castilla la Mancha), de belangrijkste Spaanse wijnregio, is eigendom van de familie Fernández-Cifuentes en omvat meer dan 200 hectare aan wijngaarden.

In deze oude familie wijngaard werd in 2005 door een nieuwe generatie van de familie Dominio de Punctum, de organische Estate & Winery opgericht.

Jezús Fernández en Ruth Fernández (oenoloog) leveren een uniek wijngamma door middel van een duurzame biologische landbouw met het oog op een wijn die niet alleen staat voor schoonheid van haar aroma of delicatesse in de mond, maar voor natuurlijke en authentieke wijnen, vrij van alle chemische stoffen.

De hoogte van 750 meter boven het zeeniveau en de zandige leembodem rijk aan kalksteen zorgen voor wijnen met een unieke persoonlijkheid.

Dankzij de vele zonuren proef je in de wijn veel tropisch fruit. Om de frisheid te behouden worden de druiven ’s nachts geoogst. Hierdoor krijgen de wijnen een verfrissende zuurtegraad.

Dominio de Punctum onderscheidt zich door zijn exclusieve landgoedproductie en de uitzonderlijkheid van zijn wijnen gemaakt volgens een eeuwenoude Spaanse traditie met de moderne middelen van een duurzame landbouw en natuurlijke wijnbereiding.

Frisse en fruitige- pure wijnen met een mooie P/Q verhouding.

 

SPANJE - RUEDA

EL LAGAR DE MOHA

Dit familiaal domein werd opgericht door Angeles Ortega en haar man Alberto Moro. De DO Rueda ligt tussen Toro en Ribera del Duero, langs de oever van de Duero rivier. Witte wijn is hier de focus met Verdejo als absolute sterdruif. De wijngaard ligt op 700 hoogte op een kalkbodem met ronde keien. De keien zorgen voor een goede drainage wat de schimmelstress reduceert.

Het continentaal klimaat met koele zomernachten bevordert de aromatische ontwikkeling en smaakintensiteit. Door het grote verschil  tussen de dag- en nachttemperaturen kan de Verdejo druif zijn natuurlijke zuren bewaren.

Vinificaties gebeuren enkel met wilde gisten met als resultaat een Verdejo met klasse... aromatisch, fris en fruitig.

 

SPANJE - ALTO PENEDÈS

PARÉS BALTÀ

Biologische wijngaarden op 700m hoogte, midden in een ongerept natuurpark...

Het familiaal domein Parés Baltà dateert uit de 18de eeuw. De wijngaarden die het domein omringen liggen boven Vilafranca en Medio Penedès (de grootste en belangrijkste DO van Cataloniê) op 500m hoogte en werden aangeplant in 1790. Twee eeuwen later werden er extra percelen aangekocht in Penedès superior tussen 500 en 800m hoogte, midden in een ongerept natuurpark. Alle wijngaarden zijn biologisch en biodynamisch gecertificeerd.

Tegenwoordig wordt het domein beheerd door de achterkleinkinderen Joan en Josep Cusiné en in de kelder zijn twee vrouwelijke wijnmakers aan het roer, Elena Jiménez en Marta Casas.

De verschillende bodemsoorten, microklimaten, exposities en hoogtes zorgen voor extra complexiteit en interessante blend opties.

Topwijnen met mooie florale toetsen en zuiver primair fruit, intens en elegant, klasse !

 

SPANJE - ALICANTE

BODEGAS PINOSO

Het domein werd opgericht in 1932. De wijngaarden, zonder irrigatie, liggen op 700m hoogte net naast de middellandse zee, ten westen van de provincie Alicante. Bodega Pinoso wordt geleid door een jong en dynamisch team dat kwaliteit vooropsteld, dit met expertise en innovatie. De lokale druivensoorten (oude stokken van minimum 50 jaar met lage rendementen) spelen hier een hoofdrol. 

De wijnen worden gevinifieerd door Jean Natoli, professor oenologie aan de universiteit van Montpellier.

Kruidig en fruitig boeket, harmonieus en evenwichtig met een behoorlijke lengte en intensiteit. Klasse !

 

PORTUGAL - DOURO

CASAL DOS JORDÕES

Het familiaal domein, gesticht in 1870, ligt in de bekende Douro vallei. De wijngaarden, verspreid over verschillende percelen in de gemeenten São João da Pesqueira, Casais do Douro (Sede), Ervedosa do Douro, Sarzedinho en Castanheiro do Sul, liggen tussen 90 en 350m hoogte. De wijngaarden zijn gemiddeld 50 jaar oud en werden aangeplant in 'socalcos' (terrasbouw) op een 100% schist bodem. Het wijnhuis brengt met wijnmaker José Pinheiro kwalitatief hoogstaande en zuivere wijnen met een duidelijke stempel van dit magnifieke terroir.

100% gerecycleerd glas, karton en kurk, alsook vegetale inkt. Klasse !

 Recent Updates

Newsletter


Connect with us Facebook Instagram