Loading... Please wait...

Nieuws

EEN SOMMELIER PROEFT GEEN DRUIVEN

Posted by

DE MOLECULEN IN WIJN HEBBEN GEEN SMAAK 

Gordon Sheperd, neuroloog en onderzoeker aan de universiteit van Yale, stelt in zijn boek “Neuroenology “How the Brain Createst he tast of Wine” dat de moleculen in wijn geen smaak hebben. Volgens Sheperd heeft wat je proeft niets te maken met de druiven, wel met de hersenen van de sommelier. Smaak komt er pas wanneer onze grijze massa gestimuleerd wordt.

Dit zou ook kunnen verklaren waarom de trend om enkel witte wijn te drinken bij bepaalde gerechten en dan weer rood bij andere, de laatste jaren meer en meer doorbroken wordt.

Dat echte terroirwijnen soms wat kunnen verschillen van smaak weet ondertussen iedereen, dit heeft juist een grote meerwaarde voor natuurwijn, het ene jaar is ook beter dan het andere.

Er zijn uiteraard wijnen met meer of minder body, afhankelijk van het type druif, maar verder kan je dus volgens Sheperd perfect zelf bepalen welke wijn je wil drinken.

Natuurwijn heeft dus niks te maken met de sommelierswereld en het gedoe eromheen.

DE WIJNEN IN RESTAURANTS MET VLEES-, VIS- en VEGETARISCHE- OF VEGAN GERECHTEN

Restaurants waar je zowel vegetarisch en vegan kan eten, maar ook vlees- en visgerechten, schenken meestal biologische wijnen of wijnen zonder biodynamisch keurmerk. Ook al zijn deze bio-wijnen soms vegan gekeurd, het zijn NIET de biodynamische vegan- natuurwijnen die je op deze site zal terugvinden.

Biologische wijnen worden meestal machinaal geplukt, kleine salamanders en insecten hebben geen kans om te ontkomen, dit zijn geen veganwijnen. Wijnen met het Biodynamisch keurmerk worden met de hand geplukt en ondergaan een veel strengere controle.

Eénmaal je de echte vegan-natuurwijnen hebt leren waarderen, kan je niet meer terug en je zal je er blijven van houden.

NATUURWIJN HEEFT NIKS TE MAKEN MET DE SOMMELIERSWERELD EN HET GEDOE EROMHEEN

Voor dit zuiver natuurproduct, puur vergisting van gezonde- verse druiven, heb je niet noodzakelijk een sommelier nodig om volop te genieten.

De raad van een sommelier is uiteraard een meerwaarde om de passende wijn bij een vegan-gerecht te bepalen, echter moet de sommelier er dan ook een 100% vegan-lifestyle op nahouden. Wanneer je vegan eet heb je andere smaakpupillen dan een carnivoor.

Vegan-sommeliers zijn, jammer genoeg, moeilijk te vinden.

NATUURWIJN WAT IS HET PRECIES?

Natuurwijn: nooit meer iets anders of voor idealistische hippies?'De smaak lijkt in niets op conventionele wijn; natuurwijn is aardser'Natuurwijn. Liefhebbers zweren erbij, anderen hekelen de 'stallige geur'. Maarre... wat is het precies?Dorien van Linge - De Volkskrant 5 juli 2017'De eerste natuurwijn die ik dronk, was een rioja met zo'n hoog ijzergehalte dat-ie bijna naar bloed smaakte. Fantastisch.' Aan [...]

Read More »


VISBLAZEN EN ALVLEESKLIEREN VAN KOEIEN

“Wijnetiket moet alle ingrediënten vermelden” - Isabelle LegeronEén van de 369 internationale experts die zich 'Master of Wine' mogen noemen, eist dat het wijnetiket alle ingrediënten vermeldt...In je wijn kunnen naast sulfiet om bacteriën te doden ook extracten van gedroogde visblazen zitten, alvleesklieren van runderen, eiwit en melk. De eerste vrouwelijke ‘Master of Wine’ in Frankrijk, Isabelle Legeron, heeft er [...]

Read More »


PROEF DE BODEM

OVERWEEGT U EEN NATUURWIJN?Het aanbod aan wijnen is groot. Zo eenvoudig de basis, met name de druif, zo overvloedig de smaken. Iedere wijnliefhebber geeft andere criteria aan wijnsmaak. Het is zoals de bomen in het bos zien. Ieder zal zijn oog op een ander exemplaar laten vallen.Kiezen voor een natuurwijn is niet meedoen aan een trend. Het is de [...]

Read More »


IN VINO VERITAS: ALARMEREND VEEL PESTICIDEN IN WIJN

Het Pesticide Action Network (PAN) Europa heeft - samen met ngo’s uit Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland - een studie uitgevoerd waaruit blijkt dat nogal wat wijnen die verkocht worden in de Europese Unie teveel sporen van pesticiden bevatten. Voor het onderzoek werden 40 flessen - waaronder enkele uit wereldberoemde wijnkelders - geanalyseerd.Alle flessen bevatten pesticiden, [...]

Read More »

Recent Updates

Newsletter


Connect with us Facebook Instagram