Loading... Please wait...

Nieuws

BIOLOGISCHE WIJN - MÉTHODE NATURE

Posted by

BIOLOGISCHE WIJN

Wijn gemaakt door biologische landbouwers met druiven die geteeld worden op een gecertificeerde biologische wijze. Deze wijnboeren dragen zorg voor de natuur, de akkers en het landschap. Ze gebruiken de aarde maar ze putten de draagkracht van de bodem niet uit. Ze vertrekken van de samenhang tussen plant, dier, mens en milieu en werken met natuurlijke kringlopen.

De volledige productie voldoet aan de normen van de biologische landbouw, welke een ecologisch evenwicht en het behoud van biodiversiteit nastreeft. Ook wordt rekening gehouden met dierenwelzijn.

Een boer die biologisch werkt behandelt zijn wijngaard, druivenstokken, druiven en wijn zo natuurlijk mogelijk. Zo gebruikt hij geen kunstmest of genetisch gemodificeerde organismen, en uiteraard worden er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen (pesticiden, herbiciden, insecticiden) ingezet om ziekten of insecten in de wijngaard te bestrijden. In plaats daarvan kiest de biologische wijnboer voor natuurlijke oplossingen, zoals lieveheersbeestjes die bladluizen lusten en plantaardige bestrijdingsmiddelen.

Het is overduidelijk dat de biologische wijnbouw voor een gezondere bodemkwaliteit en biodiversiteit zorgt. De wortels in een biologische wijngaard gaan hierdoor tot 12m diep in de grond (amper 2m bij conventionele wijnbouw waar het bodemleven verdwenen is door het gebruik van pesticiden).

Het is pas sinds 2012 dat men officieel kan spreken van “biologische wijn”. Dit kwam omdat het vinificatieproces niet werd opgenomen in het biologisch lastenboek, op die manier kon men geen eindproduct garanderen tot in het glas. Gelukkig is deze situatie rechtgezet en krijgt men eindelijk erkenning voor deze milieuvriendelijke productieprincipes.

Wat betreft het vinificatieproces, verbiedt de vernieuwde Europese wetgeving voor biologische wijnen heel wat kunstmatige toevoegingen en processen die wel nog steeds worden gebruikt in de conventionele wijnbouw.

HANDGEPLUKTE- BIOLOGISCHE NATUURWIJN “MÉTHODE NATURE”

Deze wijnhuizen werken ook volgens meerdere biodynamische methodes om de natuurlijke materie te stimuleren (preparaten zoals bloesem van duizendblad, kamille, jonge brandnetel, eikenschors, paardenbloem, sap van Valeriaan bloemen…). Hier is het gebruik van compost en organische meststoffen vereist, evenals het plukken van de duiven met de hand.

Natuurlijke wijnbouwers voegen geen producten toe bij de vinificatie, ook voegen zij nauwelijks of helemaal geen sulfiet toe aan de wijn.

Bij een natuurlijke wijnbouw wordt geen sulfiet toegevoegd vóór en tijdens de fermentaties, de wijnen bevatten enkel het natuurlijke sulfiet (<10 mg/ l). Deze wijnbouwers gebruiken vinificatietechnieken zoals de “sur lie”- rijping (op de droesem) en bieden zo een natuurlijke bescherming tegen oxidatie.

Bij natuurlijke wijnen, met minimale interventies als uitgangspunt (zogenaamde “lo-fi wijnen”), is het sulfietgehalte beperkt toegelaten bij het bottelen (max. SO2 <30 mg/ l.).

Het is een misvatting te denken dat wijn zonder sulfiet niet bewaart. Niet het sulfietgehalte, maar de structuur van de wijn bepaalt of de wijn bewaringscapaciteiten heeft of niet.

Zowat 20 jaar geleden was biologische wijn nog weinig bekend, laat staan als de betere kwaliteit erkend. Soms worden we met onze “wilde natuurwijnen” wat argwanend bekeken en lopen nog steeds enkele bezoekers met een wijde boog omheen onze stand. Velen hebben het nog steeds niet door dat alle wijnen van vóór de laatste wereldoorlog allemaal biologische natuurwijnen waren. Pas na de oorlog is men begonnen met industriële wijnen te produceren…

Bio streeft naar een toekomst voor iedereen, wereldwijd. Op en rond bio-bedrijven floreert de natuur. Bij de productie van “biologische natuurwijnen” laat men de natuur volledig zijn gang gaan.

Deze “methode nature” levert wijnen met een ziel, de smaak is complex en genuanceerd, zuiver en puur, ongekunsteld en 100% plantaardig, geschikt voor veganisten.

Eénmaal je hebt geproefd kan je niet meer terug naar de ‘fabriekswijnen’…

Auteur: Jan Declercq – BioBron

Publicatie (tijdschrift, boek, brochure, website), enkel na uitdrukkelijke toestemming.

VEGANWIJN WAT IS DAT NU PRECIES ?

IS NIET ALLE WIJN VEGANISTISCH ?Industriële wijnbouw…Vrijwel alle wijnen worden geklaard, zodat de wijn niet vertroebelt is met vaste deeltjes. Voor het uitvlokken van de vaste deeltjes gebruikt men stoffen die zich hechten aan de deeltjes en vervolgens door zwaartekracht zakken en uiteindelijk uit de wijn gefilterd worden.Dit wordt vaak gedaan met dierlijke hulpstoffen. Hierdoor zijn de meeste wijnen niet [...]

Read More »


NATUURWIJN HEEFT EINDELIJK EEN DEFINITIE EN EEN LABEL

Natuurwijnen worden eindelijk officieel herkend met een labelDe term “natuurwijn” wordt op vandaag te vaak misbruikt door wijnbouwers die van de commerciële trend willen profiteren, gezien de omvang van de markt moest er dringend een definitie komen.“Natuurlijke wijn” zal in de toekomst officieel gedefinieerd worden door een 12-puntencharter en een controleprotocol.Een vereniging van natuurlijke wijnbouwers uit de Loire [...]

Read More »


HOELANG KAN JE EEN GEOPENDE FLES WIJN BEWAREN ?

HOELANG KAN JE EEN GEOPENDE FLES WIJN BEWAREN ?Er is niets leuker dan een wijntje drinken als aperitief of bij het eten, maar soms is een hele fles gewoonweg teveel.Eens een fles wijn geopend is, komt er zuurstof bij waardoor de wijn zich sneller ontwikkelt. Hierdoor verandert de kleur, geur en smaak van de wijn.HOELANG BLIJFT EEN GEOPENDE FLES WIJN [...]

Read More »


EEN SOMMELIER PROEFT GEEN DRUIVEN

DE MOLECULEN IN WIJN HEBBEN GEEN SMAAK Gordon Sheperd, neuroloog en onderzoeker aan de universiteit van Yale, stelt in zijn boek “Neuroenology “How the Brain Createst he tast of Wine” dat de moleculen in wijn geen smaak hebben. Volgens Sheperd heeft wat je proeft niets te maken met de druiven, wel met de hersenen van de sommelier. Smaak komt er [...]

Read More »


NATUURWIJN WAT IS HET PRECIES?

Natuurwijn: nooit meer iets anders of voor idealistische hippies?'De smaak lijkt in niets op conventionele wijn; natuurwijn is aardser'Natuurwijn. Liefhebbers zweren erbij, anderen hekelen de 'stallige geur'. Maarre... wat is het precies?Dorien van Linge - De Volkskrant 5 juli 2017'De eerste natuurwijn die ik dronk, was een rioja met zo'n hoog ijzergehalte dat-ie bijna naar bloed smaakte. Fantastisch.' Aan [...]

Read More »


VISBLAZEN EN ALVLEESKLIEREN VAN KOEIEN

“Wijnetiket moet alle ingrediënten vermelden” - Isabelle LegeronEén van de 369 internationale experts die zich 'Master of Wine' mogen noemen, eist dat het wijnetiket alle ingrediënten vermeldt...In je wijn kunnen naast sulfiet om bacteriën te doden ook extracten van gedroogde visblazen zitten, alvleesklieren van runderen, eiwit en melk. De eerste vrouwelijke ‘Master of Wine’ in Frankrijk, Isabelle Legeron, heeft er [...]

Read More »


PROEF DE BODEM

OVERWEEGT U EEN NATUURWIJN?Het aanbod aan wijnen is groot. Zo eenvoudig de basis, met name de druif, zo overvloedig de smaken. Iedere wijnliefhebber geeft andere criteria aan wijnsmaak. Het is zoals de bomen in het bos zien. Ieder zal zijn oog op een ander exemplaar laten vallen.Kiezen voor een natuurwijn is niet meedoen aan een trend. Het is de [...]

Read More »


IN VINO VERITAS: ALARMEREND VEEL PESTICIDEN IN WIJN

Het Pesticide Action Network (PAN) Europa heeft - samen met ngo’s uit Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland - een studie uitgevoerd waaruit blijkt dat nogal wat wijnen die verkocht worden in de Europese Unie teveel sporen van pesticiden bevatten. Voor het onderzoek werden 40 flessen - waaronder enkele uit wereldberoemde wijnkelders - geanalyseerd.Alle flessen bevatten pesticiden, [...]

Read More »





Recent Updates

Newsletter


Connect with us Facebook Instagram