Loading... Please wait...

Nieuws

VISBLAZEN EN ALVLEESKLIEREN VAN KOEIEN

Posted by

“Wijnetiket moet alle ingrediënten vermelden” - Isabelle Legeron

Eén van de 369 internationale experts die zich 'Master of Wine' mogen noemen, eist dat het wijnetiket alle ingrediënten vermeldt...

In je wijn kunnen naast sulfiet om bacteriën te doden ook extracten van gedroogde visblazen zitten, alvleesklieren van runderen, eiwit en melk. De eerste vrouwelijke ‘Master of Wine’ in Frankrijk, Isabelle Legeron, heeft er genoeg van. Zij eist dat alle ingrediënten worden vermeld op het etiket.

Legeron beseft dat heel weinig wijndrinkers weten wat in hun favoriete drank gaat. “Zo weten ze niet die speciale fles die ze voor hun verjaardag opentrekken ook een visderivaat bevat, zogenaamd visleer. Dat wordt vrij algemeen gebruikt in witte wijn en schuimwijnen, waar het dienstdoet als bindmiddel”.

“Tegenwoordig letten mensen heel goed op wat ze eten, dus waarom niet op wat we drinken? Wat de wijnindustrie betreft, zijn we nog in de Middeleeuwen”.

Master of Wine

Legeron is de dochter van een boer in het zuidwesten van Frankrijk die ook cognac stookt. Ze ging in Londen naar de universiteit, maar keerde in 2000 naar Frankrijk terug om er wijn te gaan bestuderen. Inmiddels werd ze de eerste vrouw die zich ‘Master of Wine’ mag noemen, de hoogste onderscheiding in de wijnindustrie. Tijdens haar studies raakte ze gefascineerd door wijn die met zo weinig mogelijk ingrediënten wordt gemaakt. Net zoals haar vader met zijn cognac deed.

Legeron lanceerde ‘Raw Wine’, een beurs rond wijnen met minder additieven die ze in Londen, Berlijn en New York opzette. Als één van de 369 internationale experts die zich ‘Master of Wine’ mogen noemen, kreeg ze ook een eigen tv-show: ‘That Crazy French Woman’.

Landbouwproduct

“Wijn is een landbouwproduct en een voedingsproduct, maar mensen zien wijn als een andere categorie. Wijndrinkers zouden moeten lobbyen met hun geld. Door geen wijn te kopen waarvan we niet weten hoe die is gemaakt”.

‘Natuurlijke’ of ‘biodynamische’ wijnen gemaakt van biologisch geteelde druiven maken nog maar een klein segment uit van de wijnindustrie, maar volgens kenners is die niet alleen gezonder maar smaakt hij ook beter.

In het voorwoord van haar boek ‘Vin naturel’, dat deze week in Frankrijk wordt uitgebracht, stelt Legeron het zo: “We blijven wijn slurpen die het equivalent is van worst met het opschrift ‘vlees van vrije uitloop’, terwijl die worst in werkelijkheid van batterijkippen is gemaakt”.

PROEF DE BODEM

OVERWEEGT U EEN NATUURWIJN?Het aanbod aan wijnen is groot. Zo eenvoudig de basis, met name de druif, zo overvloedig de smaken. Iedere wijnliefhebber geeft andere criteria aan wijnsmaak. Het is zoals de bomen in het bos zien. Ieder zal zijn oog op een ander exemplaar laten vallen.Kiezen voor een natuurwijn is niet meedoen aan een trend. Het is de [...]

Read More »


DE BIODYNAMISCHE TEELT

Byodynamische landbouwBiodynamische landbouw wordt de laatste jaren overal opgehemeld. Ook in de wijnbouw blijkt het een echte modetrend. In diverse wijntijdschriften die normaal niet zoveel aandacht besteden aan de biologische teelt wordt met veel lof gesproken over de biodynamische benadering, die wordt afgeschilderd als het neusje van de zalm.Is dit verantwoord? Is biodynamische teelt inderdaad [...]

Read More »


IN VINO VERITAS: ALARMEREND VEEL PESTICIDEN IN WIJN

Het Pesticide Action Network (PAN) Europa heeft - samen met ngo’s uit Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland - een studie uitgevoerd waaruit blijkt dat nogal wat wijnen die verkocht worden in de Europese Unie teveel sporen van pesticiden bevatten. Voor het onderzoek werden 40 flessen - waaronder enkele uit wereldberoemde wijnkelders - geanalyseerd.Alle flessen bevatten pesticiden, [...]

Read More »

Recent Updates

Newsletter