Loading... Please wait...

PROEF DE BODEM

Posted by

OVERWEEGT U EEN NATUURWIJN?

Het aanbod aan wijnen is groot. Zo eenvoudig de basis, met name de druif, zo overvloedig de smaken. Iedere wijnliefhebber geeft andere criteria aan wijnsmaak. Het is zoals de bomen in het bos zien. Ieder zal zijn oog op een ander exemplaar laten vallen.

Kiezen voor een natuurwijn is niet meedoen aan een trend. Het is de essentiële smaak van een natuurproduct waarderen.

De eerste eigenschap van goede wijn is TERROIR

In een omgeving in ecologisch evenwicht bevat de bodem alle factoren en micro-organismen die de wijnstok en de wijn positief beïnvloeden. Menselijke ingrepen die de natuurlijke eigenschappen verstoren komen in dergelijke omgeving niet te pas. In deze pure bodem ontstaat de terroir van een wijn. Terroir is als het ware de bodem in de wijn proeven. Wie kiest voor kwaliteit weet de fascinerende bodemgeur meteen te waarderen.

Authentieke wijn versus industriële wijn

Wijn maken is voor veel wijnhuizen een industrie geworden. Wondermiddelen als pesticiden, herbiciden en kunstmest maken het zware werk in de wijngaard lichter. Na het machinaal oogsten wordt, om oxidatie van de druiven te voorkomen, sulfiet toegevoegd.

Op haar beurt doodt het sulfiet de endogene gisten van de druif waardoor de natuurlijke gisting niet meer spontaan opstart. Met cultuurgist brengt men de vinificatie op gang en bepaalt men op voorhand de gewenste wijnaroma’s.

Het resultaat van deze tegennatuurlijke toevoegingen is gebrek aan wijnkwaliteit en terroir-expressie. Om dit te corrigeren past men technieken toe zoals: aansuikeren, bijzuren, ontzuren, concentreren, inkoken, houtschilfers toevoegen, enzymes, kleur- en smaakstoffen, flash-pasteurisatie, micro-oxygenatie, microfiltratie, omgekeerde osmose, electrodialyse,… Uiteindelijk verkrijgt men een wijn zonder ziel.

Gelukkig zijn er authentieke wijnboeren die wijn op ambachtelijke wijze maken

Deze wijnmakers werken zonder gifsproeier en volgens de biodynamische principes. Ze volgen het ritme van de seizoenen en gebruiken natuurlijke preparaten om het bodemleven te stimuleren en te herstellen. Gebaseerd op eeuwenoude expertise en tradities blijven deze wijnboeren de natuurlijke wijnbegeleiding trouw. De zeer rijpe druiven worden manueel geplukt en hebben direct na het oogsten geen sulfiet nodig. Het zijn de endogene gisten op de druif zelf die zorgen voor de terroir gebonden omzetting van druif naar wijn.

Biodynamisch gedreven wijnmakers leveren wijn met veel meer natuurlijke aroma en complexiteit. Dichter bij de bron kan een wijn niet komen.

NATUURWIJN een meerwaarde in het wijnaanbod

Natuurlijke wijnbereiding, volgens de biodynamische principes, is de enige manier om het kwaliteitsniveau van echte natuurwijn te halen.

Zuivere wijn ontstaat puur door de vergisting van verse druiven of druivensap

Aan natuurlijke wijnen worden geen correcties aangebracht. Ze bevatten enkel het natuurlijke sulfiet, aangemaakt tijdens het gistingsproces.

Het is een misvatting te denken dat wijn zonder sulfiet niet bewaart. Niet het sulfietgehalte, maar de structuur van de wijn bepaalt of de wijn bewaringscapaciteiten heeft of niet.

Extra toegevoegd suiker, zuur of aroma-gisten komen aan een natuurwijn evenmin te pas. Men wacht geduldig tot de vinificatie volgens eigen tempo is afgelopen. Er wordt niet gefilterd en niet geklaard. Ook bij het bottelen van natuurwijn wordt zo goed als geen sulfiet gebruikt, hooguit enkele minuscule hoeveelheden om de wijn te stabiliseren.

Op deze manier ontstaat een intense wijn vol terroir. Een wijn met een ziel. Evenwichtig van smaak en met charme, kruidig met duidelijke tannines.

Enkel deze ongekunstelde wijn is de term natuurwijn waardig

VEGAN WIJN

Bij industriële wijnen worden dierlijke producten gebruikt om de wijn te klaren zodat de wijn niet vertroebeld is (ei, varkensvet, bot en kraakbeen, visslijm,...). De vaste deeltjes hechten zich aan de hulpstoffen en zakken naar de bodem. Zo kan men vlugger de wijn filteren. Deze ingrediënten staan niet op het etiket vermeld.

De selectie natuurwijnen van BioBron zijn 100% vegan wijnen. Er worden geen dierlijke hulpstoffen of ingrediënten gebruikt. Indien een lichte filtering toch noodzakelijk blijkt, wordt een soort natuurlijke klei (bentoniet) gebruikt als alternatief voor de dierlijke hulpstoffen. Hierdoor is de wijn 100% plantaardig en geschikt voor veganisten.

BioBron selectie

Alle terroirwijnen die BioBron verdeelt zijn vegan- natuurwijnen. BioBron streeft ernaar samen te werken met wijnhuizen die groots zijn in hun eenvoud. Eerlijk gedreven wijnboeren die kleinschalig te werk gaan en geen complexe beschrijvingen nodig hebben. Wijnboeren die hun aarde met een ongekend respect bewerken. En dit alles in harmonie met de natuur.

BioBron selecteert die wijnhuizen waar de wijn is wat natuurwijn hoort te zijn: puur vergist druivensap.

Natuurwijn schenken

Wenst u meer informatie? Wilt u graag bestellen?

BioBron is te contacteren via: biobron@gmail.com

Mob: 0494/ 44 17 52

www.biobron.com

www.veganwijn.be

PROEF DE BODEM - PROEF NATUURWIJN

Auteur: Jan Declercq – BioBron

Publicatie (tijdschrift, boek, brochure, website), enkel na uitdrukkelijke toestemming.Recent Updates

Newsletter


Connect with us Facebook Instagram