Loading... Please wait...

VEGANWIJN WAT IS DAT NU PRECIES ?

Posted by

IS NIET ALLE WIJN VEGANISTISCH ?

Industriële wijnbouw…

Vrijwel alle wijnen worden geklaard, zodat de wijn niet vertroebelt is met vaste deeltjes. Voor het uitvlokken van de vaste deeltjes gebruikt men stoffen die zich hechten aan de deeltjes en vervolgens door zwaartekracht zakken en uiteindelijk uit de wijn gefilterd worden.

Dit wordt vaak gedaan met dierlijke hulpstoffen. Hierdoor zijn de meeste wijnen niet veganistisch.

In Frankrijk werd het 10 á 15 jaar geleden verboden om materiaal van runderen te gebruiken in het klaringsproces, dit omwille van een voedselschandaal.

Veganwijn?

Bij veganistische wijn worden geen dierlijke hulpstoffen of ingrediënten gebruikt.

Het klaringsproces wordt niet gedaan (vin naturel) ofwel worden er plantaardige stoffen voor gebruikt.

Producten die gebruikt kunnen worden bij het klaringsproces van wijn…

Van dierlijke oorsprong (niet vegan):

Eiwit

Visslijm

Caseïne uit koemelk

Albumine uit runderbloed

Gelatine van varkensbotten

Beendermeel van vleesafval

Chitine uit de skeletten van kreeftachtigen

Van plantaardige oorsprong (veganwijn):

Bentoniet (mineraal)

Eiwitten uit granen, erwten of aardappelen

100% Veganwijn

Bij 100% veganistische wijnen worden er ook geen dieren gebruikt bij het productieproces, zoals het dragen van wijnmanden.

De druiven worden met de hand geplukt (in tegenstelling tot machinaal plukken waarbij kleine dieren, zoals insecten en salamanders, niet op tijd kunnen ontkomen tijdens de oogst).

Vegan logo

Het wil niet zeggen dat een wijn niet vegan is omdat er geen logo op staat, maar het betekent wel dat er (nog) geen officieel certificaat toegekend is.

Het ene jaar kan een wijn vegan zijn en het daaropvolgende jaar weer niet.

Het is namelijk op vandaag nog niet verplicht om de fles van een vegan-logo te voorzien, dit is een bijkomende kost voor het wijnhuis.

Je weet dus niet altijd zeker of je veganistische wijn te pakken hebt. Niet alleen door het klaringsproces met caseïne of eiwit, maar ook doordat sommige flessen worden geseald met bijenwas of voorzien zijn van lijmkurken waar melk in gebruikt wordt.



Recent Updates

Newsletter


Connect with us Facebook Instagram