Loading... Please wait...

BIOLOGISCHE WIJN - MÉTHODE NATURE

Posted by

BIOLOGISCHE WIJN

Wijn gemaakt door biologische landbouwers met druiven die geteeld worden op een gecertificeerde biologische wijze. Deze wijnboeren dragen zorg voor de natuur, de akkers en het landschap. Ze gebruiken de aarde maar ze putten de draagkracht van de bodem niet uit. Ze vertrekken van de samenhang tussen plant, dier, mens en milieu en werken met natuurlijke kringlopen.

De volledige productie voldoet aan de normen van de biologische landbouw, welke een ecologisch evenwicht en het behoud van biodiversiteit nastreeft. Ook wordt rekening gehouden met dierenwelzijn.

Een boer die biologisch werkt behandelt zijn wijngaard, druivenstokken, druiven en wijn zo natuurlijk mogelijk. Zo gebruikt hij geen kunstmest of genetisch gemodificeerde organismen, en uiteraard worden er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen (pesticiden, herbiciden, insecticiden) ingezet om ziekten of insecten in de wijngaard te bestrijden. In plaats daarvan kiest de biologische wijnboer voor natuurlijke oplossingen, zoals lieveheersbeestjes die bladluizen lusten en plantaardige bestrijdingsmiddelen.

Het is overduidelijk dat de biologische wijnbouw voor een gezondere bodemkwaliteit en biodiversiteit zorgt. De wortels in een biologische wijngaard gaan hierdoor tot 12m diep in de grond (amper 2m bij conventionele wijnbouw waar het bodemleven verdwenen is door het gebruik van pesticiden).

Het is pas sinds 2012 dat men officieel kan spreken van “biologische wijn”. Dit kwam omdat het vinificatieproces niet werd opgenomen in het biologisch lastenboek, op die manier kon men geen eindproduct garanderen tot in het glas. Gelukkig is deze situatie rechtgezet en krijgt men eindelijk erkenning voor deze milieuvriendelijke productieprincipes.

Wat betreft het vinificatieproces, verbiedt de vernieuwde Europese wetgeving voor biologische wijnen heel wat kunstmatige toevoegingen en processen die wel nog steeds worden gebruikt in de conventionele wijnbouw.

HANDGEPLUKTE- BIOLOGISCHE NATUURWIJN “MÉTHODE NATURE”

Deze wijnhuizen werken ook volgens meerdere biodynamische methodes om de natuurlijke materie te stimuleren (preparaten zoals bloesem van duizendblad, kamille, jonge brandnetel, eikenschors, paardenbloem, sap van Valeriaan bloemen…). Hier is het gebruik van compost en organische meststoffen vereist, evenals het plukken van de duiven met de hand.

Natuurlijke wijnbouwers voegen geen producten toe bij de vinificatie, ook voegen zij nauwelijks of helemaal geen sulfiet toe aan de wijn.

Bij een natuurlijke wijnbouw wordt geen sulfiet toegevoegd vóór en tijdens de fermentaties, de wijnen bevatten enkel het natuurlijke sulfiet (<10 mg/ l). Deze wijnbouwers gebruiken vinificatietechnieken zoals de “sur lie”- rijping (op de droesem) en bieden zo een natuurlijke bescherming tegen oxidatie.

Bij natuurlijke wijnen, met minimale interventies als uitgangspunt (zogenaamde “lo-fi wijnen”), is het sulfietgehalte beperkt toegelaten bij het bottelen (max. SO2 <30 mg/ l.).

Het is een misvatting te denken dat wijn zonder sulfiet niet bewaart. Niet het sulfietgehalte, maar de structuur van de wijn bepaalt of de wijn bewaringscapaciteiten heeft of niet.

Zowat 20 jaar geleden was biologische wijn nog weinig bekend, laat staan als de betere kwaliteit erkend. Soms worden we met onze “wilde natuurwijnen” wat argwanend bekeken en lopen nog steeds enkele bezoekers met een wijde boog omheen onze stand. Velen hebben het nog steeds niet door dat alle wijnen van vóór de laatste wereldoorlog allemaal biologische natuurwijnen waren. Pas na de oorlog is men begonnen met industriële wijnen te produceren…

Bio streeft naar een toekomst voor iedereen, wereldwijd. Op en rond bio-bedrijven floreert de natuur. Bij de productie van “biologische natuurwijnen” laat men de natuur volledig zijn gang gaan.

Deze “methode nature” levert wijnen met een ziel, de smaak is complex en genuanceerd, zuiver en puur, ongekunsteld en 100% plantaardig, geschikt voor veganisten.

Eénmaal je hebt geproefd kan je niet meer terug naar de ‘fabriekswijnen’…

Auteur: Jan Declercq – BioBron

Publicatie (tijdschrift, boek, brochure, website), enkel na uitdrukkelijke toestemming.



Recent Updates

Newsletter


Connect with us Facebook Instagram