Loading... Please wait...

NATUURWIJN HEEFT EINDELIJK EEN DEFINITIE EN EEN LABEL

Posted by

Natuurwijnen worden eindelijk officieel herkend met een label

De term “natuurwijn” wordt op vandaag te vaak misbruikt door wijnbouwers die van de commerciële trend willen profiteren, gezien de omvang van de markt moest er dringend een definitie komen.

“Natuurlijke wijn” zal in de toekomst officieel gedefinieerd worden door een 12-puntencharter en een controleprotocol.

Een vereniging van natuurlijke wijnbouwers uit de Loire heeft deze definitie uitgewerkt onder de naam “Vin Méthode Nature”.

De term werd officieel bekrachtigd op een algemene vergadering in februari door de nieuwe vakbond voor de verdediging van natuurlijke wijn, onder leiding van Jacques Carroget en Sébastien David. Begin maart werd de aanpak op zijn beurt officieel gevalideerd door DGCCRF (Directoraat-Generaal Concurrentie, Consumptie en Fraudebestrijding).

De pioniers en wijnbouwers van authentieke- natuurlijke wijnen zullen zich voortaan kunnen onderscheiden met dit logo…

Meerdere producenten van wijnen met minimale interventies als uitgangspunt (zogenaamde ‘lo-fi’ wijnen), hebben zich reeds aangemeld om het voorstel van de jonge Unie voor de verdediging van natuurlijke wijn te steunen. De vakbond brengt ook wijnprofessionals en consumenten samen, in een verlangen naar openheid voor de toekomst.

Definitie van de “natuurmethode wijn” en controles

Natuurlijke wijn gemaakt van biologische druiven die met de hand zijn geoogst en gevinifieerd zonder enige input of corrigerende oenologietechniek, wilde gisten, beperking van sulfietgehalte, …

Daarnaast worden jaarlijks drie willekeurig geselecteerde gebieden gecontroleerd op traceerbaarheid en zwavelgehalte. De aangesloten wijnbouwers moeten analyses maken die het zwavelgehalte na het bottelen bevestigen.

De belangrijkste principes van het charter:

- 100% druiven uit biologische landbouw
- handmatig oogsten
- inheemse gisten
- geen input
- geen vrijwillige wijziging van de samenstelling van de druif
- geen brute techniek
- geen sulfiet toegevoegd vóór en tijdens de fermentaties, enkel bij het bottelen (max. SO2 <30 mg / l.)
- de cuvées "Natuurlijke methode wijn" moeten duidelijk gelabeld zijn.



Recent Updates

Newsletter


Connect with us Facebook Instagram